spřátelené weby www.cald.cz www.discgolf.cz www.ultimo.cz www.freestylefrisbee.cz www.szf.sk www.ultimatefrisbee.cz

Scout Frisbee Cup & Partie pinčlů 2012

Partie pinčlů potřetí, Scout Frisbee Cup podeváté. První jmenovaný pro mladé a začínající hráče, druhý pro partičku přátel, kteří si chtějí s diskem zahrát organizovaně a nemají touhu chodit každý týden na tréninky. Koncept vyzkoušený poprvé v roce 2010 se ukázal jako velice funkční.

Scout Frisbee Cup

Osm týmů v SFC si v sobotu zahrálo odděleně v areálu v obci Vysoká nad Labem, vzdáleném asi šest kilometrů od centra akce v Hradci Králové. Zde patří dík místnímu panu starostovi, který turnaj i přes časovou tíseň dokázal přijmout a poskytnout dobré zázemí. Perfektní tráva připravila základ pro obrovské nasazení (ostatně jako každý rok) všech "amatérů" a ze dvou čtyřčlenných skupin určila čtvrtfinálové dvojice pro neděli. Pro hráče byla připravena kyvadlová doprava, protože ne každý tým se na turnaj dopravil auty.

Partie pinčlů

Do Partie pinčlů mělo letos jít 20 týmů, ale drobná epidemie odhlašování nejen v PP, ale i v SFC způsobila nutnost mírných šachů v jednotlivých divizích a nakonec celkově nižší počet účastníků. 17 týmů se nakonec rozdělilo do dvou šestičlenných a jedné pětičlenné skupiny. Systémem každý s každým se vyprofilovali vítězové skupin a druhá místa. Čtvrtfinále doplnil jeden tým ze třetího místa a také polský mixový tým FLOW, který příjezdem v neděli ráno zakončil své soustředění na polské mixové mistrovství.

Stejně jako ve Vysoké nad Labem, tak i areál na Novém Hradci Králové nabídl perfektní trávník i dostatek prostoru na rozhazování. Nabídl by i úžasný výhled na celé město, neboť se nachází na jediném kopci široko daleko, bohužel sobotní mrholivo-podmračno nám tuhle třešničku upřelo.

Tak jako k tradicím jiných turnajů patří sobotní párty, tak k SFC&PP patří mírné rabování centra Hradce Králové. Hradec není úplná díra, ale večer nešlo jít přes centrum a nepotkat partičku frisbee hráčů s hamburgrem v ruce :)
tričko SFC&PP 2012 (foto Stromasky)

Spirit of the Game

"Proutek se ohýbá, dokud je mladý" (Saturninová teta Kateřina by ze mne měla určitě radost), k turnaji pro začátečníky by tedy asi mělo patřit i důsledné dodržování principů Spirit of the Game, i když se to může zdát jako zbytečná byrokracie. V Partii pinčlů jsme navázali na nedávné budějovické mixové mistrovství a vyzvali k pečlivému vyplňování Spirit Sheetu včetně případného okomentování uděleného skóre. Týmy vzaly výzvu celkem vážně a sešlo se 15 komentářů výsledku, které byly po turnaji anonymně předány adresátům. Spíš čistě pro zpětnou kontrolu, aby se v rámci týmu nezapomnělo na výtky od soupeře ze Spirit Circle. Výsledek téhle aktivity byl takový, že spousta týmů byla  napsaným komentářem překvapená. Viz nedávný článek o "plácání" - nesdělujeme si ve Spirit Circle jen kladné věci a ty negativní zohledníme až při samotném vyplňování?

Jen pro úplnost, ve Scout Frisbee Cupu vybíráme cenu Spirit of the Game metodou výběru jednoho týmu.

A výsledky?

V SFC se vítězem stal, tak jako před dvěma lety, tým z královehradecké střední školy - tentokrát z Biskupského gymnázia, posílený o několik hráčů z pořadatelského týmu. BiGy si ve finále poradili s pražským týmem Hecíři až v posledním bodě. Na bronz dosáhli skauti z jilemnického týmu Žalymáda, když porazili pražské skautské bratry Bansai. Ti si to vynahradili alespoň spiritovým hattrickem (2010, 2011, 2012).

V Partii pinčlů o výsledky zas až tak moc nejde. Proč? Protože vyhraje vždy ten, kdo postaví nejsilnější tým (poznatek hodný Nobelovy ceny, že), když ostatní nechají své zkušenější mimo hřiště. Tím samozřejmě nijak nesnižuji nejlepší týmy ze všech tří ročníku divize PP. Pointa turnaje je taková, aby se do hry dostali méně zkušení hráči a kvalitně si zahráli proti stejně silným či o chlup silnějším týmům. A vzhledem ke stále se vzrůstajícímu počtu mladých hráčů, novým týmům atd. je určitě prostor pro další venkovní turnaj podobného zaměření, kde by se naplnilo otřepané olympijské heslo o vítězství a účasti. Turnaje Středoškolské ligy jsou jedna část, ale klasický venkovní víkendový turnaj s dlouhými zápasy proti kvalitnímu soupeři je přeci jen něco jiného. Docela dost se blíží profilem týmů Skutečská odnož opičí Chrasti. Sejdou se mladší týmy na některém dalším, klidně jednodenním turnaji třeba v dubnu?

A jen tak pro úplnost, FLOW vypadli ve čtvtfinále proti pozdějšímu vítězi Promili, která ve finále o dva body zdolala Mosquito Attack (nejpilnější tým ohledně vyplňování Spirit Sheetu).
Mamas & Papas na SFC&PP 2012

Výsledné pořadí SFC

  1. BiGy (Hradec Králové)
  2. Hecíři (Praha)
  3. Žalymáda (Jilemnice)
  4. Bansai (Praha)
  5. Mezi bloky (Hradec Králové)
  6. Z Ústavu
  7. Irminsůl (Praha)
  8. Chlupatý žabičky (Slatiňany)

Spirit of the Game

Bansai (i v roce 2010 a 2011!), Chlupatý žabičky, Mezi bloky (všechny tři týmy 2 nominace)

Výsledné pořadí Partie pinčlů

  1. Promile (České Budějovice)
  2. Mosquito Attack (Brno)
  3. TREE (Praha)
  4. Chupacabras (Žďár nad Sázavou)
  5. Létající cirkus (Hradec Králové)
  6. Lamy (Brno)
  7. Střelka (Praha)
  8. Záře A (Praha)
  9. Mamas & Papas (ČR)
  10. Pražská 7 (Praha)
  11. jElita (Ostrava)
  12. Stromasky (Praha)
  13. Trubky (Nové Město nad Metují)
  14. PeaceEgg (Písek)
  15. Šachovnice (Hradec Králové)
  16. Ježkovi oči (Jihlava)

Mimo soutěž

FLOW Wratislavia (nasazeni do čtvrtfinále, teoreticky výsledné 5. místo).
Záře B - z důvodu zranění během soboty sloučena pro nedostatek hráčů se Září A (teoreticky výsledné 13. místo)

Spirit of the Game

PeaceEgg (11,33 body)

Kompletní pořadí Spiritu

  1. PeaceEgg - 11,33
  2. Promile- 11
  3. Stromasky - 11
  4. Šachovnice - 11
  5. Mamas&Papas - 10,88
  6. Ježkovi oči - 10,86
  7. Trubky - 10,67
  8. Pražská 7 - 10,6
  9. Mosquito Attack - 10,57
  10. Záře (A i B) - 10,5
  11. Lamy - 10,43
  12. Jelita - 10,4
  13. Létající cirkus - 10,17
  14. Chupacabras - 9,33
  15. TREE - 9
  16. Střelka - 8,29

Autor: Kačer TM, 2. 10. 2012
Poslat odkaz na e-mail