spřátelené weby www.cald.cz www.discgolf.cz www.ultimo.cz www.freestylefrisbee.cz www.szf.sk www.ultimatefrisbee.cz

Vienna Adventure Cup 2010

V hlavním městě Rakouska byla 27. listopadu opravdu poslední možnost na venkovní ultimate 5 na 5. Hrálo se na umělé trávě ve stejném sportovním areálu jako letošní Winterleague. Na turnaj přijelo 43 týmů z celkem 5 zemí. K vidění byly tři kategorie. Češi je zastoupili všechny. V kategorii Talents (open) brněnský tým Mosquito Attack pod Gaspachovým vedením, v juniorské divizi náš tým Double Trouble a v ženské to byl československý celek YeHLayB"s.

Trouble Band

Soupiska Trouble Band: Marek, Kuba, Honza (vše ŽZ), Adam (Chlupatá žába), Farky (FUJ), Tomáš (Atruc), Aďo (Mental Discorders SK)

Skupina

Náš juniorský tým Trouble Band vyrazil už v pátek večer po tréninku Žluté Zimnice, ale vzhledem ke špatnému počasí se náš příjezd do Vídně opozdil na třetí hodinu ranní. Ve spací hale a blízkém okolí se občas našel nějaký ten jedinec, který by ještě rád slavil, nicméně priority byly dané jasně - do Vídně jsme jeli obhájit první místo z posledních dvou ročníků a možná i proto jsme šli hned spát.

Po dlouhé noci nás ráno nepřekvapilo, když hřiště byly obložené bílou pokrývkou a místy tenkou vrstvou ledu. Rozpis, ve kterém se náš první zápas plánoval až na 10:30, nás ale uklidňoval. Ještě jsme se ráno stihli podívat na československé holky, které hráli svůj první zápas. Ale už první bod, který trval víc než dost, nás zahnal zpátky do tepla rozehřátých šaten.

Ještě před prvním zápasem se do našeho týmu připojil Honza ze Zimnice a slovenská posila Aďo. Oba přijeli z Bratislavy až v sobotu ráno. V celkovém počtu sedmi hráčů jsme tedy zahájili svůj první zápas proti Awesome Afro (Catchup Graz). Jejich tým se skládal ze dvou kluků a spousty holek. I přesto, že jsme měli strach z povětrnostních podmínek, zápas byla jednoduchá záležitost – 12:1 v náš prospěch.

Naše obavy ze stále sílícího větru dopadly na úrodnou půdu během druhého zápasu ve skupině. Rakouský tým Helga u. d. Viecher (Catchup Graz) nasadil zónu, přes kterou se obtížně postupovalo vpřed. Soupeř každou naši chybu zpočátku tvrdě trestal. A i přesto, že zápas byl ve druhé polovině pomalejší a disk měla každá strana v držení stále častěji, mnoho dalších individuálních chyb a záhozů rozhodlo o zápase – 0:7. 
 

Obhajoba vítězství

Naše tříčlenná skupina byla touto ostudnou porážkou ukončena a herní systém, při kterém postupovali do čtvrtfinále první dva týmy, nás poslal na vítěze skupiny B, slovenské juniory Outsiterz. Během poledne se nám krásně vyjasnilo, sluníčko začalo konečně hřát, hřiště se zazelenala a co hlavně, přestalo foukat.

Do zápasu jsme nastoupili s vysokým odhodláním. Už od začátku jsme hráli hodně „tvrdou osobku“, kterou jsme donutili Outsiterz několikrát ztratit disk. V druhé polovině zápasu jsme začali hrát zónu, která fungovala stejně dobře, jako před tím osobní obrana. Zápas skončil 8:0. Čekalo nás semifinále.

Před zápasem proběhla důkladná příprava. Věděli jsme, že nás čeká další juniorský tým z Grazu Awesome Grill Sauce, ve kterém hrál jeden z nejlepších rakouských hráčů na letošním MS U20 v Německu. Do zápasu jsme vletěli s jistotou v hodech i v chytech a od počátku jsme udržovali dvoubodový rozdíl. Oba týmy měly kvalitní zónovou obranu, body na obou stranách byly trpělivé a poslední přihrávka do zóny vždy jistá. Rakouský tým začal v závěru stahovat a dostal se za stavu 7:6 do útoku. Jeho šance na vyrovnání překazil handblock na rakouského handlera v době, kdy se pískal konec zápasů. Podle pravidel stačilo odehrát tři přihrávky, které jsme bez problémů zvládli. Zápas tedy skončil 7:6 a Trouble Band mířil k poslednímu kroku obhajoby.

Před naším finálovým duelem jsme ještě shlédli ženské finále Československých YeHLayB´s proti Rakušankám Fools Box. Finále skončilo 8:5 a „naše“ holky se radovaly z celkového vítězství na turnaji. Juniorské finále proti týmu Mac Awesomes nás ale teprve čekalo…

Třetí finále v řadě

Hrálo se už pod umělým osvětlením, teplota byla opět na nejnižších stupních a jediné, co nás těšilo, bylo to, že nefoukalo. První dva body byly v režii soupeře. Diváci ještě více skandovali pro rakouské juniory a tlačili je k výhře. Nicméně naše rychlá odpověď, kdy jsme stav otočili na 3:2, je opět umlčela. Do posledních bodů jsme drželi vždy jednobodový náskok. Na obou stranách se během té doby střídala osobní obrana s tou zónovou. Body byly dlouhé a často docházelo ke sporným hláškám, jak už to u finále bývá běžné.

Soupeř hrál agresivně v obraně a v posledních bodech bylo čím dál těžší skórovat. Ve chvíli, kdy jsme zakončili jeden z mnoha dlouhých bodů na 7:6, zazněla závěrečná siréna. Rakouští mladíci postavili svoji nejsilnější sestavu a vzhledem k tomu, že jim zbývaly poslední tři možné přihrávky, i my jsme postavili to nejlepší. Rozhodli jsme se pro zónovou obranu se dvěma obránci v zóně. K velkému úžasu hned první přihrávka letí vysoko nad nabíhajícím hráčem a naše obrana disk sbírá. Okamžitě následuje přihrávka do zóny a zápas končí 8:6. Třetí vítězství na Adventure Cupu je naše.

Následuje rychlý odjezd do Prahy, kde se všichni čeští junioři rozdělí. Jediný Tomáš z Plzně nocuje bez peněženky, kterou si nechal v autě, a s vybitým telefonem v rekonstruované restauraci v McDonald"s s cizími dělníky, protože nemá kde jinde spát – avšak ráno je v pořádku nalezen…

Brněnský tým Mosquito Attack obsadil v kategorii Talents 9. místo z 16 týmů. 

Noví junioři

Česká juniorská reprezentace tímto turnajem uzavřela svoji letošní venkovní sezónu. Nicméně už tuto sobotu v Praze proběhlo juniorské soustředění, na kterém se opět ukázalo několik nových juniorů. Během následujícího roku bychom je rádi začlenili co možná nejvíc mezi náš juniorský tým, který se bude v srpnu účastnit juniorského mistrovství Evropy v Polsku. Do té doby nás samozřejmě čeká několik turnajů a přípravných soustředění, která jsou otevřeny i pro nové hráče.
 

Pokud jste narozeni v roce 1992 nebo později a stále o juniorské reprezentaci nic nevíte, stačí se registrovat na juniori.tymy.cz a zapsat do nové databáze juniorů.

 
Adventure Cup 2010

Autor: Marek Dostál, 12. 12. 2010
Poslat odkaz na e-mail