spřátelené weby www.cald.cz www.discgolf.cz www.ultimo.cz www.freestylefrisbee.cz www.szf.sk www.ultimatefrisbee.cz

Vienna Junior League 2016

23 holek a 2 trenéři

Jak to viděly holky

Vídeň je 330 km jihovýchodně od Prahy. Což je pěšky docela daleko, na kole taky, ale autobusem se to už tak nějak dá, tak proč si tam nejet zahrát, jsme si říkaly. Na víkend 22.-24.4. se sem totiž sjelo 8 dívčích mezinárodních týmů v kategorii U20 a české holky samozřejmě nemohly chybět. A abychom co nejvíc postrašily ostatní před MS ve Wroclawi, postavily jsme radši hned 3 týmy. 

Vyjely jsme v pátek večer autobusem z Prahy, a přestože dlouhé cesty nemá nikdo rád, my jsme si těch několik hodin docela užily. I když myslím, že jsme řidiči možná zbořily všechny dětské představy o tom, jak by měla vypadat národní reprezentace. Každopádně nás relativně bezpečně a bez nadávání dovezl až na místo určení, za což jsme mu byly vděčné. Takže jsme po půlnoci napsaly domů, že jsme v pohodě dojely a šly jsme do hajan.

Ráno se nám lezlo ze spacáků docela pěkne, protože veknu bylo krásně a kvůli prvnímu zápasu v 11 hodin jsme ani nemusely nijak pospíchat. Po snídani jsme se už vrhly plné enrgie a nadšení do rozcvičky a drillů už po jednotlivých týmech. Nebraly jsme totiž turnaj v cizí zemi na lehkou váhu. Pracovní názvy: Mrzimor, Havraspár a Nebelvír se docela rychle ujaly. Základní skupinu odehrála každá kolej dobře a všechny zápasy, ty vzájemné obzvlášť, jsme si moc užily. Tak jsme se s radostí, že máme všechny týmy v horní čtyřce, postavily proti Slovenkám ve večerní show game na normálně velké hřiště. Ze začátku se nám sice moc nevedlo, hlavně proto, že se stále ještě sehráváme a na hřišti jsme spolu byly v sedmi vlastně poprvé. Ale ke konci už nám to šlo značně lépe a dokázaly jsme poskytnout našim sousedkám celkem vyrovnanou hru, takže jsem pak mohly jít s klidným srdcem na skvělou večeři a následně úplně vyřízené si nechat něco pěkného zdát.

Jenže jsme asi nějak během soboty naštvaly vyšší síly, takže nám poskytly v neděli docela silné větrné nadělení. Kvůli němu bohužel Mrzimor podlehl v semifinále Maďarkám, takže se popral s Havraspárem o bronz. Ale potom šly oba týmy společně fandit Nebelvíru do finále, což bylo potřeba. Maďarky totiž zvolily taktiku: "Mám disk, tak ho hodím na dlouhou". Čemuž se musely přizpůsobit i české holky. Každopádně ani jednomu týmu se kvůli velmi silnému větru moc nedařilo. Vrcholem zápasu byl poslední bod, který trval bezmála 20 minut, v němž jsme naštěstí dorovnaly skóre. Ale vítězství jsme rozhodně nemínily Maďarkám nechat, takže nakonec jsme si z Vídně odvezly zlato, bronz a brambory. 

Celý víkend byl velmi vydařený snad až na moc velký zájem Italů o naše disky, kterých si dokonce pár podepsali svými jmény a zabalili do batůžků. Musím říct, že disk s logem Velké Moravy vypadal poněkud komicky s podpisem Marco z druhé strany. Smutnější už je, že se nám nepodařilo dostat zpátky všechny, ale za to nám bylo slíbeno, že nám jako náhradu pošlou nové. 

Myslím, že turnaj byl přímo skvělý, všechno jsme si moc užily a vydaly ze sebe, co jsme mohly, o čemž svědčí i naše umístění. A máme zase o trochu víc natrénováno do Wroclawi!

Anna Sedláčková (hráčka U20 Women)

Viden holky 2016

Jak to viděli kluci

Vídeň aneb hlídej si svůj disk

Vše to začalo už dlouho před turnajem, když bylo potřeba zjistit, kolik juniorů vlastně pojede, kolik týmů která kategorie postaví a pak pro všechny tyhle lidi zajistit odvoz a pojištění. Ale to se mě jako trenéra naštěstí netýkalo,a tak jsem v pátek 22. 4. naložil auto juniory a razil do Vídně.

Vše to začalo slibně, rakouské snídani by se (a to stěží) vyrovnalo jen pár snídaní na českých turnajích a počasí nám přálo. Zázemí turnaje bylo také vynikající, obrovský areál se spoustou místa na rozcvičování, sprchy, spací hala, jídelna... Jen škoda, že jsme museli hrát na umělé trávě.

A pak se začalo hrát. Jelikož jsme za juniory U20 vyslaly dva týmy, které hrály vždy zároveň, nemůžu hodnotit, jak se dařilo oběma týmům po celou dobu turnaje. Nicméně týmy byly rozdělené přibližně na obrannou a útočnou lajnu a hráči si zajížděli herní základy jako dump&swing a osobní obranu.
Z mého pohledu se jim to dařilo velmi uspokojivě, hlas jsem sice občas zvyšoval, ale pak se zase kluci rychle srovnali a mně tak prošly pod rukama v sobotu čtyři výhry. Celkově pak skončily lajny ve svých skupinách na 2. (D) a 3. (O) místě.

Na co jsme se ale všichni těšili nejvíc, byla večerní hodinová show game 7v7 proti maďarské reprezentaci. Předcházela jí krušná rozcvička, kdy se klukům nepodařilo zcela zkoncentrovat na hru, a podle toho také vypadal začátek zápasu. Maďarský Hominik Dataš svým přesvědčivým házecím výkonem postupně dostal Maďary do vedení o dva body, k čemuž jim dopomohly i naše individuální chyby. Nezbývalo tedy než stáhnout sestavu, nasadit zónovou obranu a pokusit se Maďary utahat. To se nám naštěstí povedlo a nakonec i normální obranná lajna donesla 2 brejky, čímž jsme vyhráli zápas tuším o dva body. Diváci si show game oprávněně pochvalovali, neboť se bylo skutečně na co dívat!

V euforii se po večeři v organizátorském stanu rozjelo velkolepé hudební vystoupení, které se možná protáhlo déle, než bylo třeba. Zákaz alkoholu však nebyl porušen.

V neděli se rozfoukal hodně nepříjemný vítr, který koukatelnost a hratelnost srazil o pár stupňů níž. Junioři se však s větrem rvali udatně, i když se jim nedařilo tolik vítězit jako předešlý den. Konečné umístění tedy bylo 4. místo pro obrannou lajnu a 6. místo pro lajnu útočnou.

Turnaj byl v mnoha ohledech velmi přínosný a myslím si, že juniory poměrně úspěšně namotivoval na blížící se mistrovství světa ve Wroclavi. Děkujeme Janě (Coach U17) za veškerou organizaci a Pelimu (3SB) za zastoupení Čéga na trenérském postu.

Nepříjemnou okolností turnaje byl začátečnický italský tým, který neohroženě na turnaji nakradl asi 20 disků nejen Čechům, ale i všem dalším týmům. Některé disky se k vlastníkům vrátily, ty ostatní si teď poletují někde v Itálii.
 
Martin Lipert (trenér U20 Open)
Viden kluci 2016

Autor: Anna Sedláčková (TM), Martin Lipert (3SB), 8. 5. 2016
Poslat odkaz na e-mail

Další informace