spřátelené weby www.cald.cz www.discgolf.cz www.ultimo.cz www.freestylefrisbee.cz www.szf.sk www.ultimatefrisbee.cz

ECBU 2008

Kde: Francie, le Pouliguen
Kdy: 9-12.5.2008

Jak 14 malých dendásků vyrazilo do Francie lovit z písku zkušenosti a touhu po medaili na plážové mistrovství Evropy. Začalo to přípravou v Plzeňském Škoda parku. Písek studený a hluboký prověřoval kvality dendas během dvou tréninků, společných s mixovou repre. Herní kvalita dosti slabá ale parta výborná. Někteří z dendas v rámci přípravy absolvovali Rimini a Sandsplash, kde se běhalo na větších hřištích, než nabízí Plzeň. Pod taktovkou největšího z dendas, Dr.ÚDa se trénovaly útoky jako flat a účko, z obrany osobní a zónová. Dresy zajistilo několik lidí, největší dík ale patří Dušanovi, cesta byla dlouhá, ale dorazili jsme všichni v pořádku, někteří i více než v pořádku. První návštěva pláže na nás zanechala rozporuplné dojmy. Moře daleko od pláží, ale to byl odliv v zálivu. Kemp byl pěkný a tichý. Uvítací BBQ party příjemná. Jdeme brzy spát. Čeká nás napínavý turnaj, kde můžeme překvapit.

Španělsko a Švýcarsko

Nad ránem začalo dosti pršet, ale když jsme vstávali tak bylo už krásně. Po první přesladké snídani nás čekal první zápas proti Španělsku. Rozcvičili jsme se, rozházeli, připomenuli si, kdo bude v obraně, kdo v útoku, kteří z dendas mají právo rozdělovat funkce a koho budeme poslouchat. Byl to úvodní zápas proti plážovým chlapcům opáleným. Moc nám nevyšel začátek, rychle jsme nabrali manko, které se postupem času zvětšovalo. Zápas jsme začali asi o 15 minut dříve, než jsme museli, což nám ale zápas nezkazilo. Zkazili jsme si ho sami, špatnýmu náběhy a opatrnými hody.

Druhý zápas proti Švýcarsku měl být vyrovnanější, ale budoucí vítězové open kategorie nás vyvedli rychle z omylu. Soupeř byl rychlejší a každé naší chyby využil ve svůj prospěch. Makali jsme, co to šlo, ale prostě to nestačilo. Sehranost týmu a náběhy se zlepšovaly ale ty hody. Buchtičky buchtičky, a chyty radši nemluvit. V kolečku jsme zjistili, že jeden z nich umí velmi dobře česky, to jsme nevěděli, jaké zažijeme s češtinou ještě chvilky.

Němečtí Masters

Nastává zápas pravdy, opět proti German masters. Motivace stoupá, hra se blíží. Složení týmu soupeře. Několik starších chlapíků s vanama, ale také několik sakra rychlých třicátníků. Zápas začíná lépe pro nás, ale masters nás nenechávají a berou vedení na svou stranu a unikají nám. Nejzajímavější byl asi 12 minutový bod, kdy oba týmy použili své timeouty, všichni se v písku spíše bořili než běhali a síly nezbývali ani na vtípky. Několik nepochopitelných záhozů z naší strany, špatné náběhy prodlužovali trápení na hřišti. Po tomto bodu jsme se do masters opřeli a začli stahovat, ale vítězství si opět podrželi.

Po špatném dnu byla nálada v týmu všelijaká. Jako lék, jsme po dohodě s trenérem, použili soudek gábinky 12. Jehož minulost a nákup byla také složitější. Lék po aplikaci zabral a nálada se zvedla. Nikdo se nepředávkoval, zanotovali jsme veselé písně a šli jsme spát.

Rakousko a Irsko

Ráno nás opět přivítalo slunce a nálada byla opět výborná. K sladké variantě snídaně se přidala i salámová, takže další plus. Rozběhání a jdem na naše rakouské sousedy. Velmi vyrovnaný zápas, Rakousko nás brzy zlomilo a dostalo se do vedení, výkon týmu stoupal a hra se lepšila. Třikrát za zápas jsme rakousko dohnali, ale nechali si je zase utéct, po konci času se hrálo +2 a měli jsme ještě šanci. Zamakali jsme, ale opět vlastní chybou jsme zápas prohráli. Spirit byl velmi vysoko i takto vyhroceném zápase. Soupeř naši chuť vyhrát v kolečku ocenil. Bohužel chuť nestačila.

V dalším zápase jsme potkali soupeře, který byl ještě bez výhry. Nevěděli jsme, co máme od chlapců z Irska čekat, po minule zkušenosti ze Southamptonu, kdy jsme dostali 17:0. Hned při rozcvičce jsme poznali, že to nebude lehké, musíme omezit vlastní chyby. Ale také jsme věděli, že je to tým nadšenců něco jako my a loňským týmem nemá nic společného. Vletěli jsme do zápasu a udělali si náskok. Delší dobu soupeři trvalo, než našel skulinku s skóroval. Zápas jsme si podrželi a první vítězství bylo na světě.

Francie

Ale teď přišel bombónek, zápas proti favoritům turnaje Francii. Naše rozcvička byla spíše pouze rozhýbání, ale motivace a chuť v týmu stoupala a nálada vřela. Zápas začíná a vedeme, vedeme dokonce 2:0. Kolem hřiště se sešlo spousta diváků, naší podporou byl český mixed tým, ale kolemjdoucí fandící ocenili každou povedenou akci. Francouzi začínají být nervózní a jejich provozní teplota stoupá. Makáme na 120% a udržujeme si vedení. Francouzi využívají několika hlášek. Za stavu 4:4 ale Francouzi využívají naší chyby a dostávají se do vedení. Makáme, moc chceme a začínají se objevovat první chybky, které ale soupeř využívá. Čím víc chceme, tím víc se nám nedaří. Ale pořád makáme. Naše skóre stagnuje, soupeřovo stoupá. Za stavu 10:4 se nám podařilo soupeřovu obranu prolomit a skórovat, dřeme, ale manko jsme dohnat nedokázali, Francouzi si náskok podrželi a vyhráli 14:8.

Po druhém odehraném dni je nálada v týmu mnohem lepší. Někteří z dendas jdou jako vždy fandit mixu, někteří jdou sledovat bitvu našich zítřejších soupeřů. Zápas Belgie Holandsko. Samá dlouhá, tvrdé obrany, rychlost a dravost. Vše jsme si zapamatovali a přemýšleli nad taktikou na zítřek. Večerní medicína byla opět aplikována, jelikož se osvědčila. Na Miguelově dodávce se objevuje upozornění o nočním klidu. Probrali jsme taktiku mezi trenéry a asistenty. Jdeme připraveni spát.

Belgie a Francouzští Masters

Třetí den výcvikového kurzu bývá kritický, ale to si nepřipouštíme. Jdeme za slunečného počasí na snídani. Poté jdeme na hřiště. Rozcvička je těžká, ale potřebná, rozdělení taktických informací také proběhlo. Belgie nastupuje a zápas začíná. Dendas nenechávají nic náhodě a drží s Belgií krok, dodržujeme taktiku, pozor na dlouhé a počet dlouhých se redukuje a nutíme soupeře hrát k disku. Funguje to, soupeř chybuje, my ale také. Vedení, které si Belgie vytvořila v polovině zápasu, drží a vítězí.

Přesouváme se k nejdelšímu hřišti na pláži a čekají nás France masteři. Je nechutný vedro a několik lidí pospává. Deset minut před zápasem se začínáme opravdu hýbat. Pozorujeme, že soupeřův tým je skoro stejně starý jako náš. To bude zase polízanice. Zápas začal a masteři nám ukázali, že umí běhat a házet, hlavně dlouhé. Ztratili jsme začátek a museli jsme zabrat. Což se nám povedlo a začali jsme na soupeře tlačit. Docházeli síly, ale nám jich zbylo víc. A ke konci zápasu jsme výsledek otočili na naši stranu a několika povedenými obranami a útoky jsme dovedli zápas k našemu dalšímu vítězství.

Holandsko

V pauze jsme se schovávali, kde jsme mohli, abychom unikli slunečním paprskům. Je úplně nejnechutnější vedro. Několik minut před začátkem zápasu se ze stínu vynořili i Holanďané a pomalým tempem se začali rozhazovat, hlavně dlouhé. Takže obrana byla jasná. Zápas začal mnohem lépe pro nás a šli jsme do vedení. Tempo zápasu se stupňovalo, nepustili jsme soupeře k dlouhým hodům, ale dokázal si krátkými přihrávkami dojít pro bod. Skóre se srovnalo a začala tahanice o break, ten se opět povedl soupeři. Na první jsme ještě stihli reagovat, ale na další už nikoli. Soupeř získal náskok, ale dendas nepřestávají makat a konec zápasu tlačí a znepříjemňují soupeři konec zápasu. Holanďané si své vítězství i přes naši snahu pohlídali, vyhráli velmi intenzivní a rychlý zápas.

Konec základní skupiny, konec snahy hrát o vyšší umístění. Bohužel se stalo, co jsme nechtěli, hrát zítra o 7. místo s Iry. Chtěli jsme výše, ale nesehranost, chyby, průměrná výkonnost hráčů na víc nestačila. Ale partička dendas měla náladu dobrou, ostudu českému ultimate jsme neudělali. Hráli jsme, jak jsme mohli, byli férový a byli TÝM.

Večeře pro Čechy

Následovala party s večeří. Opět styl večeře vyhovující čecháčkům. Naber, co uneseš, i když to nemáš šanci sníst. Večeře byla výborná, hlavní chod buď losos, nebo králík, obě jídla delikatesní. Dále byla možnost, sýrů, salámů, koláčů, salátů a ovoce. Po večeři začala hrát kapelka Beatles revival, ale většina členů české repre se odebrala do kempu a dále potom na druhou stranu městečka, podívat se na noční pláž, útesy a Atlantik. Pohodička vládla večerem, jako celým pobytem. Po chvilce přírodního kochání, jsme se odebrali do kempu ke spánku.

Irsko podruhé

Pondělí ráno, poslední den. Opět krásné počasí, procházka na hřiště a snídaně, na které nás již včera upozornili, že není moc slušné si nabírat haldy jídla a dělat si svačinky. Ale co hlad je hlad. Dendas se odebírají na hřiště, tvoří se česká řada u jediné toalety na pláži a začíná fekální maraton. Poté rozcvička. Víme, že zápas bude těžší než ten ve skupině. Irové se jistě také sehráli a možná přestanou zbytečně zahazovat a chybovat. Zápas začíná a dendas si dělají náskok a ten udržují celý zapas, ale Irové byli silnější než ve skupině a kdybychom jen trochu povolili, mohli bychom prohrát. To se naštěstí nestalo a dendas získávají konečné sedmé místo. V kolečku panovala výborná nálada a jako po prvním zápase jsme si zahráli hry. Z naší strany hromady a Irové přišli s buldozery. Obě hry v písku po zápase velmi drsné, ale zábavné. Po kolečku začaly výměny dresů, poté jsme vypadali jako Irská repre.

Jdeme se koupat, koukat na boje o medaile, fandit mixu, balit, nechat se vyhlásit, nakoupit a odjíždět. Výlet to byl velmi užitečný, poučný a uvidíme, jestli se z Dendas něco vyklube.

Závěrem

Nyní několik poznámek a postřehů pod čarou. Bylo velmi zajímavé sledovat pravidla Eko turnaje, klid po 22 hodině, málo toalet u hřišť. Pět hřišť skrývajících různá překvapení v podobě skla, hrabiček, báboviček, kamenů a mušliček. Užitečné kornouty, které nesloužily na zmrzlinu, ale na típání cigaret. Když už jsme u kornoutů tak nemůžeme zapomenout na grande zmrzlinu za 4eura, která měla přes kilo a po jejím snězení hrozilo strávníkovi podchlazení. Toalety bez prkének a nutný sjezdařský postoj při toaletě dělal méně otrlým jedincům také potíže. Le Pouliguen, městečko kde rovnoběžné ulice po několika metrech již nejsou rovnoběžné a orientace není nejjednodušší. Prakticky nekonečně tekoucí teplá voda ze sprch v kempu. Výborná nálada a spousta vtipů v českých řadách.

A když jsme u češtiny, ta dokázala také pobavit. Po velkém faux pax ze strany některých hráčů Dendas týmu, kteří dělali neslušné návrhy v češtině portugalské hráčce, netušíc, že je to Slovenka vše rozumí a poté chlapce pěkně setře. Aby se nezapomnělo, Kika je Slovenka žijící v Madridu a hrající za Portugalsko. A když jsme u jazyků, tak pořadatelsky velmi nezvládnutá věc, bylo vyhlašování a spousta informací pouze ve Francouzštině, čemuž jsme povětšinou nerozuměli. Užitečnou záležitostí byla židlička, kterou dostal každý v hráčském balíčku. Rosnička Klárka, které předpověď opět nevyšla, jen tak dál se špatnými zprávami. Za zmínku také stojí obchodní dům Interspar, což byl opravdu dům a polovina obchodu byla s vínem. Snídaně přesladké, ale naštěstí od druhého dne doplněny slanou variantou. Neskutečně tvrdé francouzské bagety. Neskutečné změny pláže při odlivu. Bronz mixed týmu. Viva la France


Autor: Jiří Blahout, 15. 5. 2008
Poslat odkaz na e-mail