spřátelené weby www.cald.cz www.discgolf.cz www.ultimo.cz www.freestylefrisbee.cz www.szf.sk www.ultimatefrisbee.cz

FrisbeerCup 2008

Tak tu máme další článek o turnaji z pohledu jeho organizátora. Takže pojďme hezky od začátku, jak to vlastně bylo s tou halou.
Frisbeercup asi nemusím moc představovat, ale pro nováčky přece. To mi připomíná - malá vsuvka - Past prej nečtou začínající hráči, protože ani nevědí, že něco takového existuje. To je trochu škoda, ne? Zvlášť když nám tento bulvární plátek vstává v dámských rukou z popela zapadlých časopisů. Tak koukejte dělat ve svých týmech trochu reklamu, pardálové. Konec vsuvky.

Sežeňte si halu ...

Tak tedy každý ví, že Frisbeercup je nejstarší halový turnaj v Čechách - aspoň z těch, které přežily dodnes. Vždy na něj jezdily převážně zahraniční týmy, nebo alespoň významná část byla ze zahraničí. Možná kvůli tomu, že pozvánku posíláme pouze na Eurodisc a asi také i díky vyšší ceně. Ta je dána hlavně vysokými náklady za halu, protože sehnat halu na víkend v Praze a zaplatit nájem není jako hodit forhand po větru.

Každopádně letos se tradiční krásná hala v Riegrových sadech nekonala. Což o to, PD zamluvili termín na Vinohradech už rok dopředu. Jenže při výměně managementu se na objednávky jaksi zapomnělo - aspoň na tu naší, takže termíny v únoru už byly plné jakési hry s míčem. Museli jsme tedy sehnat jinou halu a nakonec jsme zakotvili ve Střešovicích - hale vyzkoušené FELáckým tělocvikem. Co do velikosti hřiště hala není špatná, ale problém je hlavně v prostoru kolem hřiště. Čáry jsou více méně nakreslené "na zdi" a o tribuně typu „Riegráčů“ se nám může zdát. Takže asi tak. Bohužel to na příští rok s „Riegráčema“ nevypadá úplně dobře - cena opět stoupla. A vzhledem k tomu, že už takhle má Beercup pověst drahého turnaje, na kterém PD určitě nehorázně vydělávají, tak do dalšího navýšení startovného asi nepůjdeme.

Ale pojďme zase k turnaji. Měli jsme přihlášeno 8 zahraničních týmů, včetně bratrů ze Slovenska. Z Čechů dorazili opičky, kuřátka a Frisbee Ultimate Junta. V sobotu ráno jsme se dozvěděli, že rakouští Upsadaisy nedorazí. Volali jinému týmu z Rakouska a ke mně se dostaly jen zprostředkované informace. Ale kdosi říkal, že měli problém s cestovními doklady. Nikdo nechápal, jak se jim to podařilo při cestování v rámci Schengenského prostoru, ale nemělo cenu to řešit. Každopádně jejich team fee propadlo ve prospěch druhého týmu PD, který jsme dopoledním zuřivým telefonováním dokázali dát dohromady. Upsa se nám v Plzni omluvila a byli jsme zase kamarádi.

Sobotní skupiny

Na Frisbeercupu se hraje dopolední a odpolední skupina. Kdysi jsme to zkusili, a protože cizinci chodí do Prahy obdivovat "supr baráky", volný půlden mají rádi a systém už se nezměnil. PD se většinou dávají do ranní skupiny, aby večer měli čas na organizaci a přesun na párty. Takže po vynikající snídani trocha rozházení a hurá na maďarské Freebees. Začínáme zápas klasicky laxním způsobem, ale Maďaři nemají příliš zkušený tým a po několika bodech odpadávají. Zápas vyhráváme 13:4 a PD jsou v pohodě. Čeká nás nevyzpytatelný Wunderteam, který dokáže zahrát od totální mizerie až po precizní výkon. Záleží hodně na sestavě. Pár známých tváří poznáváme - Záškubák: ano, Mad Profesor: chybí - ale celkově Wunderteam nic moc, je tu buď spíš pro zkušenosti nebo pražská kalba. Výsledek? 13:3 a PD jsou v pohodě. Tak si jdeme posvítit na bratry.

Outsiterům se na beercupu moc nedaří, jezdí pravidelně, ale venku jim to, myslím, jde lépe. Každopádně to jsou chalani mladí, běhaví a ve výšce mají také náskok. Což teda proti PD není takový problém. Ale ty zkušenosti. PD se nikam nehrnou, drží si svoje útoky a se zavřenou stranou jsou velcí kamarádi. Zůstávají v pohodě - asi tak 13 proti 6ti. Napsal jsem, že zápasy byly na čas nebo do 13ti? No nic, jdeme dál směrem na Xaverov. Kuřata nemají na lajně to nejlepší a PD si hrají svoje. Vzpomínky na semifinále v Chomutově jsou ještě živé, ale tohle je něco jiného a satisfakci čekat nemůžeme. Nikdo z toho ale nedělal tragédii, je to jen hala. Takže Devils 11 bodů, Zimnice 6 vajec. Kdo by nezůstal v pohodě. Čekají nás Hallodigaze - nasazená dvojka ve skupině. Jenže Prdi jsou staří stratégové a mají dopředu spočítány všechny varianty výsledků. Komu by se klepala kolena, když Hallodigaze prohráli se Slovákama i žluťasama, takže Prdi můžou zůstat v pohodě - vyhrají skupinu tak jako tak. To se to pak hraje - nasázíte to 12:4 a jdete do sprchy.

Odpoledne si zpestřujeme výlety do Billy pro různé nákupy, povzbuzováním našeho Upsadaisy-týmu a zevlováním v hale. ...Pusťte tam lepší muziku... Paní v bufetu musíte nahlas pozdravit... Neviděli jste někdo Kačerův dres?... A kdo má klíče od rozhodčích?

Herně se v odpolední skupině žádné překvapení nekoná. Zamperl porážejí všechny. Vlastně Opičky jsou pro mě překvapením. Hrají pěkně. Těžko říct, jestli jim vyhovuje hala jako menší hřiště bez větru, kde není třeba tolik běhat. Spíš to tipuju na úzký kádr zkušenějších hráčů, díky kterému prostě zahrají v 5ti lépe než v 7mi. Navíc mají turnaj doma, takže se relativně snadno sejdou. Každopádně prohráli jen se Zamperl (5:8) a pěkně je potrápili mladí FUJáci (7:6). Ve skupině ale končí Opičky na druhém místě, takže se ně Devils můžou těšit v semifinále. Třetí jsou FUJ a náš druhý tým Vojta"s Devils končí ve skupině poslední s novými zkušenostmi a unavenými těly.

Párty se koná v nedalekém podniku, kde máme pronajatý sál. Zahraniční týmy se tradičně slézají během večera a některé nedorazí vůbec. Prdi trochu popijí, Nahur si udělá výlet na Černý Most, kam se omylem odstěhovaly klíče od haly a já jdu spát docela brzo. Jo a celý večer mám škytavku, což mi docela kazí náladu a smějí se mi mladý holky. Někteří to vydrželi déle a pařili a pařili a byly (nebo blili) i kačenky a ráno to bylo uklizené a autoři v pohodě a tomu jsem se nepřestal divit. Asi kdo umí umí, já neumím, tak nevrhám a pak trpím a dávám si předsevzetí.

Nedělní play-off

Nedělní snídaně je opět vynikající. V 10 ji musíme uklidit, protože paní, co musíme zdravit, jde otevřít prodej za peníze. Tak snídani odnášíme do šatny a tam ji dojídáme celé dopoledne a já si ještě v půl jedné dělám housku se salámem. A přitom říkám ostatním (vesměs Opičkám, které se vyznají a mají na snídani čich a živí se tu se mnou), že to se na turnajích nestává, a že by to měl někdo napsat do Pasti. Je vidět, že všechna přání se splní - stačí jenom chtít.

A Devils chtěli porazit Monkeys v semifinále. Prvních pár bodů se to tahá, hraje se jeden super dlouhý bod a pak Devils zaberou a Opičky se pustí. Berou se timeouty, dohaduje se, radí se, ale Prdi utekli asi o 6 bodů. To je přesně situace, kterou ještě neumíme a vždycky polevíme. Naštěstí se známe a tak se hlídáme. Monkeys se rvou jak lvi (pražští) a dotahují, ale Prdi hlídají. A uhlídají a vyhrávají 12:9. Opičky prohrávají s hlavou nahoře a já jim budu držet palce v bitvě o třetí. Tam potkají Outsitery, protože německý jezevčík nezaváhal a poslal bratry do autu 8:6.

Zatím se nám to začíná rovnat dole. Vojta"s Devils dohrávají na pokraji celkového vyčerpání a nepoznají chuť vítězství. Wunderteam si poradí s maďarskými Freebees, Hallodigaze přeci jen porazí mládí z BigEzů. Souboj o páté je čistě v české režii a vajíček bylo tentokrát více než bodů naproti. Moje palce asi fungují, protože Monkeys završují úspěšné účinkování na turnaji třetím místem. Ani Outsiteři nemusí být smutní. Čtvrté místo je super a uvidíme, jak dopadnou příště.

Finále

Takže nás čeká finále a před tím ještě nějaký ten organizační shon. Co třeba uděláme s těma houskama od snídaně? Zbyl i salám a sejra, takže bysme mohli připravit takový jednoduchý sendviče a rozdat je při vyhlášení. Super nápad - chyťte se nožů a řezat a řezat. Tolik ne, stačí tu housku...
A už jsme na lajně před finále a někdo chybí. Proč tu není Eda, je někde mimo? Vždyť se přišli na finále podívat i jeho rodiče. A proč jsou tu kapky krve a ten disk je taky nějakej červenej? Jo támhle je, baví se s rodičema o nějakém odvozu na šití, až jim dokumentuje to finále...

Když děláte turnaj v místě bydliště, tak naštěstí máte dost hráčů. Nějaký ten výpadek se dá ustát. Zamperlové mají klasický zkušený základ sestavy a pár koloušků s typickým stylem - nedostatek zkušeností nahrazují rychlostí a vůbec neustálým neuspořádaným pohybem. Probíhá naše tradiční hra s Zamperl. Dáváme si svoje body, sem tam to upadne, sem tam se to vezme zpátky. Rozdíl ve skóre bod, maximálně dva. Zápas si užívám a snad se i líbí. Potom rozhoduje jedna či dvě úspěšné obrany - tedy potvrzené bodem. Tentokrát stojí štěstí při nás a s ním snad i trocha toho frisbee umu navíc. Vyrovnaný zápas po konci času rozhodujeme a skórujeme v bodě, který soupeři dával šanci na remízu a tedy další hru po čase. Skóre je 9:7 pro PD a ty jsou kde jinde než v pohodě.

Co zbývá dodat? Na vyhlášení se rozdávají klasické mega-koláče a rozdávají se bagety s příchutí krve a smutku z ušlého finále. PD se radují z obhajoby vítězství, ale víte co.... je to jenom hala.

Me2d, PD

Autor: Petr Medek, 16. 4. 2008
Poslat odkaz na e-mail