spřátelené weby www.cald.cz www.discgolf.cz www.ultimo.cz www.freestylefrisbee.cz www.szf.sk www.ultimatefrisbee.cz

SFC 2008

Do Hradce Králové se o víkendu 17-19.října sjelo na pátý Scout Frisbee Cup nakonec opravdu celých 16 týmů, v což skoro nikdo nevěřil. Stejně tak asi málokdo věřil tomu, že bude slunečno a ideální teplota, bez jediné kapky a bez větru. Nic lepšího si pořadatelé největšího českého turnaje v Ultimate Frisbee v České Republice asi nemohli přát. Aby to však nebylo tak jednostranné, dobré věci je třeba vyvážit těmi špatnými.

Fotbalisté vpřed

Že mají fotbalisté přednost ohledně využití trávy, to tušíme všichni. Že mají však takovou moc, přijít (v pátek dopoledne) a říct "V sobotu dopoledne na hřišti máme turnaj malých elevů a jsme tam tedy my" za situace, kdy je areál zamluvený půl roku dopředu a několikrát ověřovaný, v to by snad nevěřil nikdo. Bohužel i takové věci se stávají. A tak se v pátek odpoledne musel narychlo vymyslet plán B ...

16 týmů je pro jedno fotbalové hřiště málo. A tak když zájem stálých účastníků a velký počet zbrusu nových týmů neustával, rozhodli jsme se rozšířit hrací pole o jedno další. Pojem "field", tedy pole zde opravdu sedí. Třetí hřiště bylo postaveno na přilehlé louce, kde mimo jiné probíhal historicky druhý skautský turnaj. V narychlo udělaném plánu B však louka najednou nabrala nejvyšší důležitost, neboť hřiště bylo volné až od 12:00 a tedy 3 hodiny herního času visely v nedosažitelnu.

Ale raději dál od nepříjemných věcí a arogantních fotbalových trenérů. V názvu stále figuruje Scout, tedy turnaj Skautský. Absolutně toto platilo dříve, letos se do Hradce Králové podíval již nemalý počet lidiček, kteří se skauty mnoho společného nemají. Pojí je však zájem o létající talíř a to, že nehrají aktivně v žádném českém týmu. Z celkového počtu 16 týmů bylo zcela mimo Junák - Svaz skautů a skautek 5 týmů a spousta dalších lidí nenosící skautský šátek hrálo v dalších týmech.

Sobota

Sobotní ráno bylo takové, no zmatené. Většina účastníků přespala ve skautské klubovně pořadatelů turnaje, kde také byla snídaně. Ráno se neúnosně protahovalo. Původně naplánovaný malý turnaj v Double Disc Courtu byl z časových důvodů zrušen a na dvou improvizovaných hřištích na Louce začaly první utkání za značně provizorních podmínek. Dvanáctá hodina odbila a zázemí se konečně přesunulo do areálu fotbalového hřiště U Přívozu, odkud konečně odtáhli odešli fotbalisti.

4 skupiny po 4 týmech, tři zápasy ve skupině po 45 minutách. První dva ve skupině postupují do nedělního pavouka o 1-8.místo, zbytek o 9-16 místo. Bojovat je tedy o co. Ve hře jsou nejen oba týmy dosud vždy suverénní Záře (FUJ) či "věčně druhý" Létající cirkus, ale také Chlupatá žába (chlupatá i žába), máme zde ale i ambiciozní brněnský tým Jižní pionýři. Některé zápasy jsou opravdu hodně vyrovnané a ač se hraje "pouze" o tu radost z výhry, účastníci hrají s nejvyšším nasazením. V šest hodin se začíná snášet soumrak a končí boje o postup nahoru, v klubovně čeká večeře, pro fajnšmerky hamburgr "V kopečku" či "U negra".

Boj o překvapení

Nedělní dopoledne proběhlo, oproti očekávání, docela bez problémů. Nikdo nám nezabral hřiště, nikdo nám nehrozil zhroucením staré budovy, sluníčko svítilo dál. Parádní atmosféra, skvělá nálada. Do bojů o vítězství se dostali všichni favorité, semifinále byla nakonec zajímavější, než finále, jak to tak někdy bývá. V prvním semifinále došlo k "bratrovražednému" souboji týmu Záře C vs. Záře B a druhého finalistu určil souboj domácího Létajícího cirkusu a Jižních pionýrů. Do finále postoupil silnější tým Záře C a po velice vyrovnaném boji také Létající cirkus, ačkoliv Jižní pionýři vedení Gaspachem (Rektální vyšetření) stáhli náskok a teprve posledním bodem si domácí vybojovali účast ve finále.

Finále přineslo velké překvapení. Ne ale ve smyslu, že by vyhrál někdo jiný než pražský tým Záře. Létající cirkus v čele s juniorským reprezentantem Pirátem nedokázal proti dobře hrajícím zkušeným oporám (Vojta Prušák, Míša Čakrtová ...) s jejich mladými skauty vymyslet účinný útok a na počítací tabuli se jednu chvíli vyjímal výsledek 7:0 ... LC nakonec dokázal alespoň snížit až skoro potupný výsledek na přijatelných 11:5. Hráči týmu Záře si tak popáté z Hradce Králové odvezli první místo a vzhledem k dobré práci s novými hráči vážně hrozí monopol i na další roky ;-).



Dobrou zprávou je, že oproti předchozím ročníkům byl turnaj o mnoho vyrovnanější. Nejenže se účastnilo více týmů, ale také hráčská kvalita šla nahoru. K tomu, že málokterý zápas byl jasnou záležitostí rozhodně přispělo také to, že Záře své síly vydělila dvěmi (a přesto vyhrála), stejně tak Chlupatá Žába a Létající cirkus si také postavil druhý tým.

Výsledky

A jak to dopadlo a která známá jména si na turnaji zahrála?

1. Záře C (skautská část FUJ) - Praha
2. Létající cirkus (starý Létající cirkus bez TereSky a Kačera) - Hradec Králové
3. Jižní pionýři (Gaspacho Rektální vyšetření, Martin Threebones, Jirka 3sb) - Brno
4. Záře B (skautská část FUJ) - Praha
5. Střelka (Vašek ŽZ) - Praha
6. Irminsůl (Marek ŽZ) -Praha
7. Chlupatá žába žába (klasická Chlupatá žába + IvoP FUJ) - Slatiňany
8. Žalymáda - Jilemnice
9. Hairy Jet - Jičín
10. Hecíři - Praha
11. Chlupatá žába chlupatá (klasická Chlupatá žába)  - Slatiňany
12. UHK - Hradec Králové
13. Bansai - Praha
14. Mezi bloky - Hradec Králové
15. Young Guys (Kačer, TereSka LC, Áňa 3sb) - Hradec Králové
16. Kamikatze - Praha, Náchod

Díky hostujícím hráčům se úroveň hry zase o kousek zvedla. Dobrou zprávou nepochybně je, že nezanedbatelný počet účastníků (část týmu Hairy Jet a Irminsůl) se účastnil také posledního Training Campu.

Zvláštní poděkování patří nepochybně týmu Kamikatze (kluci z Prahy, holky z Náchoda), který již počtvrté ve své historické a dosti mixové sestavě má upřímnou radost z každého dosaženého bodu a užívá si turnaj naprosto správným způsobem. Za přečtení stojí také svérázný a upřímný report od Štěpána Pecha, kapitána týmu Hecíři.

Ve středu 23.10 proběhl v Českém rozhlase Hradec Králové rozhovor obecně o frisbee a o turnaji s hráčem Létajícího cirkusu, Vaškem Misíkem.

A protože si skauti hrají s talířem rádi, na přelomu května a června lze očekávat další Scout Frisbee Tournament v Praze od týmu Záře.


Fotografie v článku: Míša Čakrtová.

Autor: Jiří Voseček (redakce), 22. 10. 2008
Poslat odkaz na e-mail