spřátelené weby www.cald.cz www.discgolf.cz www.ultimo.cz www.freestylefrisbee.cz www.szf.sk www.ultimatefrisbee.cz

Vienna Winter League 2008

Pořadatel: Erste Österreichische Frisbee Club (E.Ö.F.C)
Místo: ASKÖ-Schmelz Sport Center, Vídeň, Rakousko
Hřiště: osm hřišť s umělou trávou
Datum: 5. - 6.4.2008
Ročník: ?
Web: http://winterleague.eoefc.at/
Počet týmů: Juniors U20 – 8, Open – 20, Women – 10, Pro – 12.
Ubytování: dvě tělocvičny
Stravování: snídaně u hřiště, boloňské špagety se salátem za lístečky (v ceně startovného), za příplatek 5 € další jídlo v restauraci u hřiště.
Systém: 5 na 5, limit 40 minut nebo 15 bodů. Juniors: round robin (2 pooly o 4 týmech), poté křížem 1v2, 3v4 a zápasy o umístění. Open: 1. kolo: Swiss Draw na tři zápasy (3 pooly po šesti), první dva týmy postupují do dvou horních poolů, poslední dva do dolních, ve středních poolech týmy ze třetích nebo čtvrtých míst. 2. kolo: round robin (6 poolů po třech, v každém po jednom týmu z původních poolů), 3. kolo: první dva z dvou horních poolů hrají semifinále a finále, resp. o 3. místo, ze třetích míst o páté místo. Ve středních (o 7.-12. místo) a dolních poolech (o 13.-18. místo) 1v1, 2v2 a 3v3 o celkové umístění. Pro: 1. kolo: Swiss Draw (2 pooly po šesti), první čtyři týmy hrají křížem čtvrtfinále, semifinále a finále, resp. o umístění, poslední dva z obou poolů hrají round-robin (3 zápasy) o 9.-12. místo. Women: round robin (2 pooly o pěti týmech), poté křížem 1v2, 3v4 a zápasy o umístění.
Startovné - týmové: Open & Pro 60 €, Women 40 €; - hráčské: 17 €. (Junioři zdarma).
České zastoupení: Juniors – CZ-Juniors a PaeceEgg; Open – FUJ a PeaceEgg; Women – Prague Devils a FUJ
PRO – Prague Devils a FUJ.
Beer race: se neuskutečnil, párty prý rozpustila policie kvůli virválu :-O
(nevím jestli to není fáma, když tak se ještě někoho zeptejte kdo tam byl, páč my jsme byli na nočním výletě po památkách ve Vídni)

Dojmy: Skvělý areál, osm krásných hřišť se slunečným počasím… ;o)
Postřehy: Dva Bleskovy callahany na turnaji. I bez střídání se dá vyhrát turnaj (Flugsaurier v juniorech).

První dubnový víkend se uskutečnil ve Vídni každoroční mezinárodní turnaj Vienna Winter League. Místem se stal útulný areál ASKÖ-Schmelz Sport Center, který organizátoři vyměnili za poněkud skromnější podmínky v Prátru. Jedná se o největší evropský turnaj hraný na umělé trávě, s účastí týmů z Rakouska, Čech, Slovenska a Maďarska. Na letošní ročník vyslalo jednoho zástupce také Slovinsko a dva Chorvatsko. Celkem se akce zúčastnilo 48 celků ve čtyřech kategoriích, hrálo se na osmi hřištích.

PRO

V této kategorii bojovalo dvanáct týmů, které se mezi sebou utkaly ve dvou skupinách trochu netradičním švýcarským systémem. O pořadí tak nerozhodoval počet výher, ale celkový počet vítězných bodů ze tří zápasů, které týmy dostávaly podle rozdílu ve skóre. Nespornou výhodou tohoto systému je fakt, že i za rozhodnutého stavu mají oba soupeři stále o co hrát a odchození závěru zápasu se mohlo vítězi hrubě nevyplatit.

 Z českých týmů v této kategorii startovali Prague Devils a FUJ. Zatímco prvně jmenovaným se podařilo umístnit se na čtvrtém místě ve své skupině, první tým FUJů skončil pátý a druhý den bojoval jen o deváté
místo. Doplatil přitom na těsnou pro hru o bod s Wunderteamem a hlavně vysokou porážku od domác ích favoritů TheBigEz. Ve skupině pátých a šestých týmů ze základní skupiny si však FUJ počínali suverénně a přehráli jak B-tým TheBigEz, pojmenovaný jungEZ, tak oba výběry FRA A i FRA B, které by měly reprezentovat Rakousko na plážovém mistrovství Evropy. FUJ s juniory Vojtou a Bleskem v sestavě tak dosáhli na deváté místo.

Prague Devils dorazili do Vídně bez několika svých opor a také oni dvakrát v základní skupině prohráli, přesto po konci skupiny ztráceli na třetí místo Outsiterz jediný bod. Ve čtvrtfinále tak šli na favorizované TheBigEz, kteří předpoklady naplnili a vyhráli 12:7. Také Wunderteam Prdům odolal a poslal je do boje o sedmé místo. S dalším vídeňským klubem SPIN si Prdi poradili 12:7 a uzmuli sedmé místo.
Výbornou podívanou pro ultimate labužníky nabídlo finále mezi pořádajícími TheBigEz a slovenskými Mental Discorders. MD hráli skvěle, naopak Bigízům se povedlo několik laciných chyb, což v konečném zúčtování znamenalo, že prvenství v nejprestižnější kategorii putovalo letos zaslouženě do Bratislavy.

OPEN

Také v Openu se hrálo v základních skupinách švýcarským systémem. Mladí FUJové dostali do skupiny A jedny z favoritů - loňské finalisty Hallodigaze. Mladý pražský tým tak čekal boj s Winona Riders a se slovenskými Outsiterz o druhé postupové místo do horní skupiny. Hned v prvním utkání FUJ s Riders sice prohráli, ale oba následné zápasy s Outsiters a outsiderem JJRR velkým rozdílem vyhráli a naděje na druhé místo ještě žila. Bohužel po přepočtení vítězných bodů se radovali o pouhý bod Winona Riders, na FUJ tak čekala střední skupina s B-týmem LOL a Catchupem. Maďaři nebyli FUJům velkým soupeřem a byli rádi, že neodešli poraženi už před časovým limitem (14:6), silný Catchup ale byl nad jejich síly (9:11). Druhé místo ve skupině znamenalo boj o devátou příčku a odvetu s Outsiterz. FUJové nepřipustili revanš a dosáhli stejně jako v PRO kategorii na deváté místo, když soupeře porazili 15:8.

Po loňské výpomoci FUJ v kategoriích Open a Women postavili PeaceEgg letos hned dvě svá družstva, jedno do Openu, druhé do juniorů. Cílem prvního zahraničního vystoupení PeaceEggu byla příprava na blížící se druhý ročník ligového turnaje Spring Spirit (19. a 20. dubna v Putimi u Písku). Oba písecké týmy však mnohonásobně překročily očekávání, když v kategorii Open dosáhl PeaceEgg v konkurenci 18 týmů na čtvrtou příčku a nově sestavený juniorský tým do devatenácti let dokonce na druhou z osmi účastníků!

Starší hráči v Openu začali turnaj s mužstvem AmPullen z Lince, které přehráli 12:5, stejně tak Chuck Bronson z Vídně nekladl PeaceEggu po výsledku 3:15 větší odpor. V posledním utkání šestičlenné základní skupiny mužstvo z Písku podlehlo pozdějšímu vítězi, slovinskému Frizmi 8:12. I tak se PeaceEgg na rozdíl od FUJů hodně šťastně kvalifikoval z druhého místa do bojů o příčky nejvyšší (při rovnosti vítězných bodů s Catchupem postoupil díky vyššímu skóre). V následné tříčlenné skupině odehráli Písečtí asi nejlepší zápas, když družstvu Innercircle podlehli v nesmírně dramatickém a vyrovnaném utkání o pouhý bod 10:11. Naděje na účast v semifinále se zdála být pryč, ale nedělní ráno se Píseckým povedlo vídeňské Winona Riders dokonale zaskočit a využít absenci soupeřova nejlepšího handlera - po výsledku 14:3 postoupili z prvního místa už mezi nejlepší čtyři týmy do semifinále.

Utkání o finále bylo poznamenáno předcházejícími náročnými zápasy, souboj s únavou nakonec lépe zvládl výsledkem 9:6 tým Hallodigaze z Budapešti a zopakoval si tak loňskou finálovou účast. Písecké tedy čekalo utkání o bronz a ani v Openu se odveta PeaceEggu nepovedla – hned v úvodu utekl Innercircle na 3:0, PeaceEgg stačil zabrat a vyrovnal na 3:3. Potom už ale tým z rakouského Reidu v kraji Innkreis (odtud jejich název) odskočil na výraznější a rozhodující rozdíl a přesvědčivě dokráčel ke třetímu místu. Písečtí na závěr skóre alespoň zredukovali na 7:12.

Na jednom z největších dosavadních úspěchů PeaceEggu v kategorii Open se podílela jen šestičlenná sestava ve složení: Marek Holický, Miroslav Houška, Radim Maňák, Tomáš Záluský a Jan a Pavel Koubovi. V několika zápasech svému týmu vypomohla také Lenka Valentová, která na turnaji startovala za pražský celek FUJ v kategorii Women.

Ve finále se utkali Hallodigaz-e z Bukurešti a Frismi z Lublaně, za něž hrál i Petr Škoda ze Sedmy, který je ve slovinské metropoli na studijním pobytu. Frismi potvrdili svoje vítězství ze čtvrtfinálové skupiny a i ve finále porazili Maďary, kteří si tak zopakovali loňský výsledek (loni prohráli ve finále s týmem TheBigEz).

Junioři

Juniorská kategorie se hrála ve dvou základních skupinách systémem každý s každým. Organizátorům se podařilo nulovým startovným přilákat osm družstev, z toho dvě české.

Junioři PeaceEggu v základní skupině skončili na druhé pozici, když postupně v základní skupině prohráli 2:15 s vítězi plážového Paganella 2008 Flugsaurier (Wels, Rakousko) a vyhráli 12:3 nad No Way (Vídeň) a v klíčovém zápase 7:5 nad Mental Discorders (Bratislava). Ze druhého místa ve skupině narazili Písečtí ve čtvrtfinále na tým CZ-Juniors (složený z hráčů několika českých klubů, především však z nejmladších FUJů) a porazili ho 11:4. Maďarský celek UFOzd F(l)ight byl v semifinále již tvrdším oříškem, nepříznivý vývoj utkání však písečtí junioři včas zvrátili a vyhráli nakonec bezpečně 12:7. Ve finále čekala na PeaceEgg odveta se suverénními Flugsaurier, která se však proti vyzrálému soupeři (i když celý turnaj odehrál v pěti bez střídání) po vyrovnanějším průběhu nepodařila – finále juniorské kategorie tak skončilo 12:6 pro Rakušany.

I tak písecké družstvo (ve složení Jiří Boček, Tomáš Lyga, František Marek, Marta Němečková, Tomáš Nikodem, Radka Nováková, Adam Pohořský a Gabriel Shanahan) dosáhlo vynikajícího výsledku, navíc se postaralo se spolu s ženami Prague Devils o nejlepší umístění českého mužstva na turnaji.

Druhý český tým v juniorské kategorii - nově sestavení CZ-Juniors – přijel do Vídně hlavně pro zkušenosti a těch se mu dostalo vrchovatě. Mladíci hlavně z řad nejmenších FUJů dokázali vyhrát polovinu odehraných utkání a nebýt bratrovražedné čtvrtfinálové bitvy s PeaceEggem, mohli pomýšlet na vyšší umístění. V základní skupině prohráli CZ-Juniors s maďarskými UFOzd a domácími Nein, v posledním zápase přehráli vysoko juniory Outsiterz. Čeští junioři si po ztraceném čtvrtfinále spravili chuť s rakouským týmem No Way, zlepšující tendenci výkonů potvrdili v druhém zápase s Nein, které v dramatickém zápase o bod porazili a připsali si pěkné páté místo.

Women

Také v této kategorii nastoupily dva české týmy FUJ a Prague Devils. V konkurenci deseti družstev se lépe vedlo Devilkám, které posílené dvěma hráčkami z Monkeys prošly základní skupinou bez ztráty kytičky a také v semifinále s bratislavskými Girls si počínaly suverénně (12:4). Ve finále narazily na taktéž neporažené favoritky Frisky Beez. Od začátku se utkání vyvíjelo lépe pro domácí, brzy si vybudovaly náskok a nakonec se tedy mohly radovat po výsledku 12:7 Rakušanky.

Fujky začaly turnaj nešťastně – bratislavský výběr BA-Girls je přehrál o jediný bod, také ve druhém zápase s těžkým soupeřem Frisky Beez nebodovaly. Chytily se až na maďarských CiCi Catch a vídeňské Spinderelle, a tak s vyrovnanou bilancí výher a proher po základní skupině figurovaly na třetím místě. Systém turnaje je svedl na tým Chicks with Disks ze Záhřebu. Chorvatky, posílené dalším studentem v zahraničí - Veronikou Šedovou z Frkotu, si vzali zápas ve svůj prospěch 5:3. Na FUJky tak zbyl zápas o sedmou příčku, kterou nakonec dobyly na úkor již jednou poražených CiCi.

Výsledky českých týmů:

Open


FUJ – Winona Riders 7:12, - JJRR 15:2, - Outsiterz 12:6, - LOL 14:6, - Catchup 9:11, - Outsiterz 15:8.
PeaceEgg – AmPullen 12:5, - Chuck Bronson 15:3, - Frizmi 8:12, Innercircle 10:11, - Winona Riders 14:3, - Hallodigaz-e? 6:9, Innercircle 7:12.

Pro

PD – Fra-B 8:6, - Updaisy 6:9, - Outsiterz 9:10, - TheBigEz 7:12, - Wunderteam 7:9, - SPIN 12:7
FUJ – Fra-A 10:7, - TheBigEz 4:13, - Wunderteam 8:9, - jungEZ 11:7, - Fra-A 15:4, - Fra-B 12:9

Junioři

CZ-Juniors - UFOzd F(l)ight 6:11, - Nein 5:10, - Outsiterz 14:3, - PeaceEgg 4:11, - No Way 10:4, - Nein 6:5.
PeaceEgg – Flugsaurier 2:15, - No Way 12:3, - Mental Discorders 7:5, - CZ-Juniors 11:4, - UFOzd F(l)ight 12:7, Flugsaurier 6:12. 


Women

FUJ – BA-Girls 4:5, - Frisky Beez 7:13, - CiCi 9:4, - Spinderella 15:2, - Chicks with Disks 3:5, - CiCi 9:6.
PDChicks with Disks 13:6, - W.adies 9:4, - Eyecatchers 13:3, - Hot Pants ?:?, - BA-Girls 12:4, - Frisky Beez 7:12.

Fotky:


Prague Devils: http://www.praguedevils.org/album.php?lang=cz&id=33
PeaceEgg 1: http://gallery.peaceegg.net/main.php/v/viden2008/
PeaceEgg 2: http://rauko.rajce.idnes.cz/Frisbee-_Viden_2008/
FUJ: http://shakyl.rajce.idnes.cz/Vienna_winter_league_2008/#album

Autor: Pavel Kouba, 18. 4. 2008
Poslat odkaz na e-mail